DECOφοβίες? Όχι ευχαριστώ…

Καμιά φορά το μεγαλύτερο εμπόδιο για να ανακαινίσεις σωστά τον χώρο σου, δεν είναι τα λεφτά ή οι ιδέες, αλλά οι τρελές φωνές μέσα στο κεφάλι σου. Αυτές πρέπει να ξεπεράσεις .Να λοιπόν κάποιες φοβίες που ίσως να μην κατάλαβες ακόμη πως έχεις και τρόποι για να τις αντιμετωπίσεις για να φτιάξεις τον ιδανικό χώρο.

1.Ο φόβος του χρώματος.

Οι ουδέτεροι χρωματικά χώροι εξασφαλίζουν ηρεμία και άνεση για όσους υποστηρίζουν αυτό το στιλ.

Αν όμως αγαπάς το χρώμα μην το φοβάσαι…Αγκάλιασε το.

Ξεκίνα από τους τοίχους. Είναι ανέξοδο, το κάνεις μόνος σου και αν η διάθεσή σου αλλάξει το ξαναβάφεις. Επίσης χρησιμοποιείς μικρότερες δόσεις από το χρώμα που σου αρέσει, επενδύοντας σε αξεσουάρ και καλύμματα μαξιλαριών ή λουλούδια για να κάνεις ένα τεστ. Καλό είναι να συνδυάζεις συμπληρωματικά χρώματα όπως μπλε με κίτρινο ή πράσινο με κόκκινο για πιο έντονο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε όμως ότι είναι το σπίτι σου και εσύ φτιάχνεις τους κανόνες.

 

2. Ο φόβος του ξύλου στην κουζίνα και στο μπάνιο.

Μια φορά και έναν καιρό οι άνθρωποι είχαν ξύλο στην κουζίνα και το μπάνιο και φυσικά δεν τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι, ούτε ήρθε και το τέλος του κόσμου. Τα πλακάκια στα δωμάτια αυτά -για χάρη του νερού και των κανόνων υγιεινής – δεν είναι απαραίτητα.

Αντιθέτως, αν έχεις έναν μικρό χώρο ή ένα open loft, το μυστικό είναι να κατασκευάσεις ενιαίο πάτωμα που πιθανά είναι πατητή τσιμεντοκονία, για να ελέγχεις την ροή του νερού.

Αν πάλι έχεις ξύλινο πάτωμα και πέσει νερό, απλά σφουγγάρισε το. Και να ξέρεις ότι το ξύλο δεν γλιστράει τόσο όσο το πλακάκι. Η ζωή του είναι πιθανά μεγαλύτερη από την δική σου και αντίθετα με τις ρυτίδες που ενοχλούν, όσο παλιώνει το ξύλο γίνεται πιο όμορφο.

 

3. Ο φόβος του λευκού στο σπίτι με οικογένεια.

Το ολόλευκο προσφέρει ένα δελεαστικό φόντο, εξασφαλίζει ηρεμία, είναι ασφαλές και το ιδανικό σκηνικό για να αναμείξεις μέσα σε αυτό παλιά και καινούργια κομμάτια. Αλλά οι γονείς με μικρά παιδιά φοβούνται να το χρησιμοποιήσουν για να αποφύγουν τους λεκέδες.

Παράλογο? Όχι . Απλά δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις λευκή μοκέτα wall- to –wall. Βάψε το δάπεδο λευκό για να το σφουγγαρίζεις και βάλε λευκό κάλυμμα στους καναπέδες για να πλένεται. Ένα λευκό laminate τραπέζι καθαρίζεται απλά με ένα βαρεμένο σφουγγάρι. Το λευκό περιβάλλον θα φοντάρει απίθανα στα παιγνίδια των παιδιών…και επιπλέον υπάρχουν και τα πολυκαρβονικά λευκά παιδικά έπιπλα που είναι τόσο κομψά.

4. Ο φόβος των ορατών καλωδίων.

 

Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει καλώδια και ακόμη και αν αυτά είναι η αιτία για να έχεις φως ή τηλεόραση.Το ξέρω. Σού έγινε εμμονή να τα κρύψεις. Το να κοντρολάρεις αυτή την κατάσταση είναι ένας λογικός στόχος, αλλά δεν πρέπει να εξελιχθεί σε νεύρωση. Αν διαλέξεις το τέλειο επιτραπέζιο φωτιστικό δεν είναι ανάγκη να αγχώνεσαι για το καλώδιο γιατί κανένας δεν θα το προσέξει. Επίσης οι designers έχουν ήδη μεριμνήσει και πολλά σύγχρονα φωτιστικά έχουν χρωματιστά καλώδια με άποψη….

Σε ένα loft επίσης, τα καλώδια είναι στολίδι.

 

5.Ο φόβος των χρημάτων .

 

Όλα κι όλα. Λογικός.

Η γνώση του να διακοσμείς χρησιμοποιώντας τα λεφτά σου σοφά, είναι σαν την τελετουργία της ενηλικίωσης, χωρίς να είσαι προετοιμασμένος. Αν δεν έχεις γνώσεις πάνω στο θέμα μην αγοράζεις ακριβά πράγματα. Αν έχεις άποψη μπορείς να επενδύσεις σε ποιοτικά κομμάτια που αντέχουν στον χρόνο, όπως σε έπιπλα των modern classics.

Ξεκίνησε με τα έπιπλα που σού είναι απαραίτητα και πλαισίωσε τα με φτηνά αξεσουάρ.

Μην αμελήσεις κάποιες DIY κατασκευές σε κομμάτια που θέλεις να αξιοποιήσεις και δεν τους αξίζεις να καταλήξουν στα σκουπίδια.Όπως παλιά κουρτινόξυλα που χρωματίζεις σε ότι χρώμα ονειρευτείς.

 

6.Ο φόβος του χώρου.

Ήρθε η ώρα να απαλαγείς από ταμπού που σου υπαγορεύουν την ανάγκη να έχεις κονσόλα μέσα στην τραπεζαρία, βιβλιοθήκη για τα βιβλία σου και ανάλογο χώρο για κάθε έπιπλο. Η ντουλάπα δεν πρέπει να βρίσκεται απαραίτητα στην κρεβατοκάμαρα.

Ίσως η γκαρνταρόμπα και το γραφείο σου πρέπει να συνυπάρξουν.

Κολλάς?

Μήπως πρέπει να σερφάρεις σε deco blogs για να πάρεις ιδέες?

 

7. Ο φόβος της έκφρασης

Πολλές φορές θέλεις να πεις πράγματα μέσα από τον χώρο σου αλλά ντρέπεσαι να το κάνεις ή φοβάσαι να το μοιραστείς με τον σύντροφό σου. Η ζωή σου όμως δεν θα επαναληφθεί και εσύ μέσα από τον χώρο σου πρέπει να εκφραστείς. Μην το ξεχνάς. Σίγουρα θα βρεις τον τρόπο να παντρέψεις τις ανάγκες σου με το γούστο του άλλου και ναι η εκκεντρικότητά σου σε κάνει ξεχωριστό….

8. Ο φόβος των prints.

Σου αρέσουν τα τυπώματα αλλά δεν βρίσκεις τρόπο να τα συνδυάσεις και δεν τολμάς να τα βάλεις στον χώρο σου. Ο χρυσός κανόνας είναι ένας. Διάλεξε μια γκάμα χρωμάτων και όλα τα τυπώματα στον χώρο πρέπει να «τσιμπάνε» χρώματα από αυτή. Καλή τύχη:)