Βγαίνουμε έξω!

Αλήθεια, ποιες είναι οι νέες τάσεις που θα επικρατήσουν αυτή τη χρονιά όσον αφορά τη διακόσμηση των υπαίθριων χώρων;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κόσμος έχει κάνει στροφή σε πιο απλές λύσεις οι οποίες βασίζονται όχι μόνο στο χαμηλό budget, αλλά και στην εύκολη συντήρηση. Ποια είναι όμως τα στοιχεία αυτά που υπόσχονται να δώσουν άλλη διάσταση στον κήπο, την βεράντα ή το μπαλκόνι μας «τυλίγοντάς» τα ταυτόχρονα με στιλ και φαντασία;

1. Ο… φανερός φωτισμός. Και συγκεκριμένα αυτά τα μικροσκοπικά φωτάκια τα οποία έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τόσο την όψη ενός χώρου, όσο και τη διάθεσή μας!

2. Τα υπαίθρια καθιστικά. Ναι, αυτή τη χρονιά το σαλόνι και η τραπεζαρία μας θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός σπιτιού! Εννοείται πως δεν θα μεταφέρουμε αυτά που ήδη έχουμε, απλά θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε καινούριους χώρους.

3. Αυτοφυή φυτά. Δεν αναφερόμαστε τόσο στα… ζιζάνια, όσο στις παπαρούνες, το χαμομήλι και κάποια άλλα φυτά τα οποία μπορεί να εισβάλουν απρόσκλητα στον κήπο μας, παρ’ όλα αυτά όμως του δίνουν άλλη χάρη.

4. Αρχιτεκτονική και στους κήπους! Όπως φροντίζουμε τη διακόσμηση του σπιτιού μας, καλούμαστε να φροντίσουμε και αυτή του κήπου ή της βεράντας μας. Δημιουργούμε, λοιπόν, μικρές οάσεις οι οποίες θα πρέπει να εναρμονίζονται μεταξύ τους, χαρίζοντάς μας ένα όμορφο αποτέλεσμα.

5. Σημεία… αναψυχής. Μια κούνια, μια μικρή αυτοσχέδια λίμνη, μια πισίνα (ακόμα και φουσκωτή!) είναι κάποια από τα στοιχεία που θα «προσθέσουν πόντους» στη διακόσμηση του χώρου και στη διασκέδασή μας.

6. Καθιστικό που ήρθε για να μείνει! Αναφερόμαστε σε μια μόνιμη εγκατάσταση η οποία θα μένει στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας χειμώνα καλοκαίρι.

7. Μικρά μποστάνια. Τα φρούτα και τα λαχανικά δίνουν άλλη διάσταση στον εξωτερικό χώρο μας. Τα επιστρατεύουμε λοιπόν γιατί είναι… must!

8. Ψησταριά. Επιχειρεί να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και όπως δείχνουν τα πράγματα, το 2014 τα καταφέρνει!

9. Κουζίνα… έξω! Εκτός από το καθιστικό και την τραπεζαρία, μεταφέρεται έξω και η κουζίνα. Αναφερόμαστε σε έναν μικρό βοηθητικό χώρο ο οποίος θα μας βοηθάει να έχουμε τα πάντα… του χεριού μας.

10. Μικρές εστίες. Ποιος είπε πως δεν θα πρέπει να απολαμβάνουμε τη θαλπωρή τους τώρα που άνοιξε ο καιρός; Μια μικρή εστία φωτιάς μπορεί κάλλιστα να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την οικογένεια. Εκεί θα μαζευόμαστε για να πούμε τα νέα μας, να ψήσουμε ζαχαρωτά, να διηγηθούμε φανταστικές ιστορίες.

Extra Tip

Η ώρα του παιδιού! Το επόμενο βήμα είναι να στήσουμε σε μια γωνιά το «θερινό δωμάτιο» των παιδιών. Ξετρυπώνουμε από την αποθήκη (ή ζητάμε από φίλους) ένα παλιό τραπεζάκι σαλονιού (ώστε να είναι χαμηλό) για τις χειροτεχνίες τους. Βάφουμε με μπογιά μαυροπίνακα (τη βρίσκουμε σε χρωματοπωλείο) όλη την επιφάνειά του κι αν έχουμε κέφι το κάθε πόδι του με ξεχωριστό, έντονο χρώμα. Στη μέση βάζουμε ένα κουβαδάκι γεμάτο χρωματιστές κιμωλίες κι ένα σφουγγάρι, γλιτώνοντας έτσι από τα πολλά χαρτιά ζωγραφικής. Επίσης βάφουμε με διαφορετικά χρώματα δυο-τρία ξύλινα καφάσια του μανάβη και τοποθετούμε επάνω τους από ένα μαξιλαράκι. Έτσι, τα μικρά μας μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν είτε σαν καρεκλάκια, είτε βαλμένα στη σειρά σαν λιλιπούτειο καναπέ.

 

Της Μάρθας Αγγελοπούλου | Φωτογραφία: www.visualhellas.com

Διαβάστε επίσης: Ο "έξυπνος" κήπος